tiistai 24. tammikuuta 2017

Sterilointia ja karkaamisia

Foca steriloitiin viime viikolla. Katsotaan, miten leikkaus vaikuttaa sen mielialoihin. Viimeisten juoksujen aikana Foca saattoi jopa 3-4 kuukautta käyttäytyä oudosti sekä turposi yhtäkkiä. Nyt sen ruokailujen kanssa saa olla entistä tarkempana, ettei pääse lihoamaan - laihtua voisi vielä pari-kolme kiloa. Foca painoi eläinlääkärissä 16 kg!

Focan paino on ollut meille aina mysteeri, sillä meille tullessaan se oli hoikka. Syötin sille silloin saman verran nappulaa, mitä sen edellisessä kodissa syötettiin, eikä meillä syötetä koirille ylimääräisiä herkkuja lukuunottamatta treeninameja (silloinkin vähentäen ruuan määrää). Me liikumme paljon koirien kanssa ja muut koirat ovat aina olleet hoikkia.

Focan kohdalla on nyt vähennettävä ruokaa entisestään, mahdollisesti sen kohdalla on myös siirryttävä johonkin kevyempään. Raakaruuallakaan se ei pysynyt hoikkana, turposi aina ennen juoksuja samalla tavalla kuin nappulaa syödessään. Tarkoitus olisi kyllä jatkaa 50/50-ruokavaliolla, kunhan nyt sopiva annosmäärä löytyisi.

Muuten tytöt alkavat olla jo melko samankokoisia. Femmen säkä on aavistuksen Focaa matalammalla ja se on myös hieman pitkulaisempi rakenteeltaan tällä hetkellä, kasvaen kuitenkin korkeutta kokoajan.Femmestä on tullut iso tyttö, rohkea ja utelias. Asumme maaseudulla harvan asutuksen keskellä, mutta melkein vieressä kulkee iso tie, jolla ajetaan 80 km/h. Foca ei ole koskaan ollut kiinnostunut lähtemään kauas talosta, mutta Femmestä on tullut oikea tutkimusretkeilijä...

Sunnuntaina se karkasi läheiselle turvesuolle, joka on metsän toisella puolella n. 100 m päässä. En ollut itse kotona, J oli löytänyt koiran seuraamalla sen jälkiä lumessa.

Maanantaina J päästi koirat kotiin tullessaan ulos. Normaalisti ne tulevat hetken päästä takaisin sisään tai ovat kotipihalla, mutta Femmeä ei näkynyt missään. Sain viestin töihin, että koira on kateissa - lähdin sieltä heti, kun mahdollista, noin puolen tunnin kuluttua katoamisesta.

Tultuani kotiin hain Focan sisältä ja lähdin etsimään Femmeä sen turvesuon läheltä, missä se oli eilenkin käynyt. Kun sitä ei näkynyt, palasin lähelle tietä ja katsoin tien toisella puolella olevalle hakkuuaukiolle. Kaukana tiestä, keskellä aukiota näin pienen mustan liikkuvan.

Menin kiireesti Focan kanssa tien yli ja kutsuin Femmeä nimeltä. Pentu haisteli keskittyneenä jotain, eikä huomannut meitä. Vasta lähempänä se kuuli meidät ja lähti juoksemaan innoissaan meitä kohti.

Femme oli mennyt itsenäisesti tien yli ja olisi voinut menettää henkensä jäädessään auton alle. Onneksi tarina päättyi hyvin - piha on kylläkin aidattava heti tilaisuuden tullen! Nyt maa on jäässä, joten aitaaminen onnistuu vasta keväällä.
 Muuten kaikki on sujunut mukavasti, lukuunottamatta sitä faktaa, ettei Femme vieläkään ole täysin sisäsiisti. Se helposti vielä pissaa sisään ollessaan aktiivinen tai riehakas, yleensä iltaisin riehumisen tai innostumisen jälkeen. Jatkamme harjoituksia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti